Assalamualaikum & Selamat Sejahtera...

My Beauty Shoppee

Lebih Murah, Selamat dan BerkualitiMy Beauty Shoppee berkeyakinan bahawa setiap orang berhak akan produk berkualiti dengan harga terbaik, dengan falsafah itulah kami hadir menyediakan produk-produk berkualiti dengan harga lebih rendah dari harga pasaran, istimewa untuk anda para pelanggan bijak... KAMI JAMIN...!! Buktikan sekarang juga...!!

MONEYBACK GUARANTEE...!! 100% ORIGINAL PRODUCT...


Nikmati produk-produk handalan kami, InshaAllah akan semakin bertambah...
Mempunyai lebih daripada 250 jenis produk pilihan dengan tawaran harga yang terbaik untuk anda...


Klik di sini untuk melihat daftar produk : Produk Pilihan My Beauty Shoppee

Kecewa dengan layanan kami...??? : My Beauty Shoppee Care

Ingin bergabung bersama kami...??? : Program Perkongsian My Beauty Shoppee's GroupBest Regards,

My Beauty Shoppee

Your FAVOURITE Beauty & Health ONLINE CENTRE...

owned by :
JUTA LARIS RESOURCES SA0347905-W


Assalamualaikum/ Good Morning!
.
We are REBRANDING our NAME with same company and more to LOVE!
Let's CELEBRATE with us! Every purchase value RM200 and above from our 1ST 100 CUSTOMERS WILL GET A MYSTERY GIFT WORTH RM139.90. Queue start from 1st Ramadan onwards!
.
#HappyShoppingWithUs
#HappyFasting
#Salam2Ramadan
#VeLariz
#MyBeautyShoppee


Thursday, 24 January 2013

INFO SIHAT : KENTUT ???

KENTUT ??? Hehehe. :D

♥ Pelepasan dalam gas dalam badan-kentut

Ketika makan, udara turut masuk ke dalam badan dan terus ke bahagian pencernaan seperti makanan. Tetapi udara ini akanberkumpul di bahagian usus dahulu, kemudian barulah dibebaskan melalui dubur. Proses ini tidak dapat dikawal atau berlaku secara tidak diingini. Dianggarkan seseorang akan kentut 14 hingga 25 kali sehari bersamaan 200 mililiter gas dibebaskan.

♥ Mengapakah kentut berbau?

Sebenarya kentut mengandungi 20 hingga 90 peratsu gas nitrogen, 10 hingga 30 peratus karbon dioksida, 0 hingga 50 peratus gas hidrogen dan metana serta 0 hingga 10 peratus oksigen. Mengapakah kentut berbau busuk? Ini disebabkan dalam usus kita terdapat sejumlah kuman. Fungsi kuman adalah menguraikan makanan yang tidak terserna dalam usus kecil. Pada masa ini, kuman menghasilkan gas hidrogen, karbon dioksida lalu menjadi metana. Disamping itu, ia juga menyebabkan protein yang diuraikna menjadi sulfida. Oleh sebab itu, sekiranya terlalu banyak pengambilan makanan berprotein, kentut yang dibebaskan menjadi lebih busuk.

Adakah kita akan menjadi lebih sihat jika selalu kentut?

Jawapannya tidak. Walaupun dapat membebaskan gas dari badan tetapi kekerapan kentut juga bermakna diet kita tidak seimbang dan sistem penghadaman tidak elok.


...