merupakan reseller pelbagai produk Kecantikan dan Kesihatan,
beroperasi secara ONLINE sepenuhnya.

For any enquiry, please SMS/ WHATSAPP
+6012 397 3713
(STRICTLY NO CALL)

Mobile Shopping with Online Banking!
πŸ’– ShopeeMY / VeLariz
πŸ’– Instagram / VeLarizGroup
πŸ’– Facebook / Velariz


owned by :
JUTA LARIS RESOURCES SA0347905-W

=======================


Assalamualaikum/ Good Morning!
.
We are REBRANDING our NAME with same company and more to LOVE!
Let's CELEBRATE with us! Every purchase value RM200 and above from our 1ST 100 CUSTOMERS
WILL GET A MYSTERY GIFT WORTH RM139.90.
Queue start from 1st Ramadan onwards!
.
#HappyShoppingWithUs
#HappyFasting
#Salam2Ramadan
#VeLariz
#MyBeautyShoppeeWednesday, 15 February 2012

Wanita SOLEHAH Idaman Lelaki


1. Kecantikan Dalaman

Wanita yang tulen adalah wanita yang lemah lembut dalam pewarakannya tetapi prinsip dan nilai hidupnya begitu agung dan tinggi merantai diriya. Itulah kecantikan dalaman yang sukar ditandingi.


2. Keanak-anakan

Lelaki suka membela, menjaga, membimbing dan melindungi justeru mereka boleh berperanan menjadi pelindung kepada mereka. Keperibadian wanita yang manja keanak-anakan memang merupakan salah satu keindahannya namun tidaklah keanak-anakan yang melampau kerana akan menunjukkan bahawa diri wanita itu tidak matang.


3. Cantik

NAFSU mengatakan wanita cantik pada rupa, AKAL mengatakan wanita cantik pada ilmu dan kepandaiannya, HATI mengatakan wanita itu cantik pada akhlaknya.


4. Berakhlak Mulia

"Dunia adalah perhiasan dan sebaik-baik perhiasan adalah wanita solehah". Sebagai ibu, terukir di paparan dada. Sebagai isteri, pengubat duka nan lara. Sebagai kekasih, dirindui saban ketika. Sebagai mujahidah, berdiri di belakang mujahidin. Ciri-ciri wanita yang solehah taat kepada Allah. Berbuat baik kepada ibu bapa. Sentiasa taat dan berkhidmat kepada suami sepenuh hati. Menutup dan menjaga aurat. Tidak berhias apabila keluar rumah. Tidak keluar bersendirian atau bersama lelaki ajnabi kecuali bersama mahram. Berbuat baik dengan jiran tetangga. Suka mempunyai anak yang ramai dan berusaha untuk mendidik mereka.


5. Berpegang pada agama

"Dikahwini wanita itu kerana 4 perkara, kecantikannya, hartanya, keturunannya dan agamanya. Pilihlah yang paling beragama".


6. Dari keturunan yang baik-baik

Seorang wanita yang dari keturunan yang baik-baik mudah diterima lelaki. Namun wanita yang berasal dari keturunan yang hina seperti anak zina atau sebagainya tidak wajar merasakan dirinya tidak layak menjadi wanita idaman. Islam mengangkat tinggi umatnya yang bertaubat dan sentiasa memperbaiki diri kerana taqwa menjadi darjat kemuliaan disisi Allah.


7. Bijaksana

Saidatina Aisyah r.a. merupakan seorang tokoh intelektual yang terbilang. Sebanyak 2210 hadis sahih berjaya diriwayatkan selama 9 tahun hidup bersama Rasulullah s.a.w. Beliau merupakan fuqoha' (ahli hukum) Madinah yang unggul dan juga berpengetahuan dalam bidang perubatan. Wanita idaman lelaki adalah wanita yang pandai tetapi tidak menunjuk-nunjuk pandainya kerana ianya mencabar ego lelaki lalu menyebabkan lelaki menyampah terhadapnya.


8. Tidak mempamerkan keseksian

"Wanita yang berpakaian tetapi sebenarnya telanjang untuk mencari perhatian lelaki, yang melenggok-lenggokkan tubuhnya, yang kepalanya seperti punok (bonggol) unta, mereka itu tidak akan masuk syurga". (Hadis Riwayat Muslim)


9. Tidak cerewet

Wanita yang cerewet boleh merimaskan lelaki dan mudah menyebabkan lelaki menyampah terhadapnya.


10. Memahami lelaki

Contoh yang berlaku : "Itulah abang, asyik berkira je! Mementingkan diri sendiri... Tak ingat nak balik rumah! Tak habis-habis layan kawan... kawan... kawan... Hal rumah neh takkan nak suruh saya buat sorang...???"
Yang sebenarnya berlaku : Di pejabat bos sambung meeting hingga pukul 7 malam. Singgah solat maghrib di masjid. Ada penceramah idola. Dengar ceramah hingga solat isyak. Dalam perjalanan pulang, kawan lama telefon minta jumpa di warung ada hal penting katanya. Pukul 10 baru sampai di rumah.


11. Tidak terlampau cemburu

"Tidak boleh iri hati melainkan dalam dua perkara iaitu seseorang yang telah dikurniakan Allah harta lalu dihabiskan dijalan Allah dan orang yang dikurniakan ilmu pengetahuan, lalu ia mengeluarkan hukum berpandukan ilmunya (Al-Quran dan hadis) serta diajarkan kepada orang lain". (Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)


12. Sejuk mata memandang

Bersopan santun, sentiasa memaniskan muka, sentiasa senyum, menutup aurat, beramah mesra dan menundukkan pandangan.


13. Pandai menaikkan semangat dan motivasi

Lelaki lebih tertarik untuk mencari wanita yang pandai menaikkan semangat dan bermotivasi ketika dia memerlukannya.

14. Canggih

Wanita yang pandai menyesuaikan diri dengan arus perkembangan semasa tetapi masih mengekalkan ciri-ciri wanita Islam yang berakhlak mulia dan menutup aurat.

15. Mempunyai persamaan yang bermakna

Suatu hari, Imam Malik hairan melihat burung merpati dan gagak berkumpul bersama. Dengan sepontan beliau berkata, "Kedua-duanya bersatu padahal jenisnya tidak sama". Ketika burung itu terbang, beliau melihat keduanya masih ada persamaan iaitu kedua-duanya cacat. Lalu beliau berkata, "Sebab itulah burung itu dapat bersatu".


16. Pemaaf

Wanita yang suka mendahului meminta maaf walaupun dirinya tidak bersalah digambarkan mempunyai peribadi yang unggul dan mudah disayangi.


17. Berkeyakinan diri


18. Mempunyai 'body language' yang baik

Maksud 'body language' di sini adalah cara percakapan, kawalan diri di hadapan orang ramai dan sebagainya.

Rujukan : Petua Membuat Orang Jatuh Cinta.
(DATO' DR. FADZILLAH KAMSAH, HAJI MUHAMMAD ZAKARIA, FATIMAH SYARHA NOORDIN)

Jangan lupa klik SHARE untuk berkongsi bersama rakan anda di FACEBOOK!JOM 
kita terjah ke entri-entri lain yang berkaitan, sila kilik pada pilihan yang disenaraikan khas untuk anda di bawah ini : 


..